Подручја Рада
Образовни профили наше школе са подручјима рада
У оквиру наше школе образују се образовни профили из три подручја рада:
Hemija, nemetali i grafičarstvo
TEHNIČAR ZA HEMIJSKU I FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU
Šta radi tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju?
- priprema sirovine za izradu farmaceutskih proizvoda;
- prati i kontroliše proces izrade farmaceutskih poluproizvoda i gotovih proizvoda (injekcionih rastvora, infuzija, sirupa, masti, emulzija, tableta, kapsula itd.);
- bavi se skladištenjem sirovina i gotovih proizvoda.
Gde radi?
Nakon završetka školovanja zapošljava se u pogonima i laboratorijama farmaceutske industrije. Školovanje može da nastavi na svim fakultetima, a prvenstveno na srodnim kao što su farmaceutski i tehnološki.
Obrazovanje traje: četiri godine.
TEHNIČAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
Šta radi tehničar za zaštitu životne sredine?
- prati i evidentira emisije štetnih materijala u tehnološkim procesima;
- radi u kontrolnim punktovima;
- uzorkuje, meri, prati parametre štetnih materija na raznim lokacijama
- meri stepen zagađenja u industriji, termoelektranama, toplanama, fabrikama pijaće vode, komunalnim vodama, postrojenjima za preradu otpadnih voda, čvrstog otpada, reciklažnim postrojenjima itd.;
- radi na zaštiti životne sredine – njenoj reviltalizaciji;
- ispituje fizička, hemijska i ostala mikrobiološka stanja vode, vazduha i tla.
Gde radi?
Mogućnosti zapošljavanja su: hemijska industrija, poljoprivreda, šumarstvo, akvakultura, prehrambena, tekstilna industrija, saobraćaj, agencije za zaštitu životne sredine, opštinske i druge inspekcijske službe. Veliku ulogu imaju u medijskom izveštavanju o stanju životne sredine u cilju blagovremenog obaveštavanja javnosti.
Mogućnost nastavka školovanja na fakultetima, a na PMF u okviru departmana za hemiju, postoji profil zaštite životne sredine.
Obrazovanje traje: četiri godine.
Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI TEHNIČAR
Šta radi prehrambeno-biotehnološki tehničar?
- Učestvuje u kreaciji i razvoju novih proizvoda;
- Izvodi analize kvaliteta sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i njihove ambalaže;
- Sprovodi i kontroliše tehnološke postupke i operacije u proizvodnji hrane.
Gde radi?
U hemijskim i pogonskim laboratorijama, u industriji slatkiša, šećera, mleka, mesa, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda. Takođe može da nastavi dalje školovanje na tehnološkom ili srodnim fakultetima.
Učenici upisani na obrazovni profil Prehrambeno-biotehnološki tehničar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad.
PEKAR
Šta radi pekar?
Proizvodi razne vrste hleba, peciva, kolača, testenina i planira i organizuje poslove u pekari. Pored toga ume da:
- odabere kvalitetnu sirovinu;
- proizvede pšenične, mešane i specijalne vrste hleba;
- proizvede peciva od kvasnog, listnatog i vučenog testa;
- proizvede kolače i čajna peciva;
- proizvede razne vrste testenina.
Učenici upisani na obrazovni profil Pekar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad
Gde radi?
U pekarama za proizvodnju hleba i peciva, prodavnicama za prodaju hleba i peciva i u sopstvenoj pekari.
Trajanje obrazovanja: tri godine.
Tekstilstvo i kožarstvo
OBRAZOVNI PROFIL: TEHNIČAR MODELAR ODEĆE – DUAL
Opis:
Učenik se osposobljava da izradi šablon, probni odevni predmet, objasni značaj konstrukcije i modelovanja u proizvodnji odeće, način održavanja i krojenja tekstilnih materijala, razlikuje karakteristike zanatske i industrijske proizvodnje odeće, objasni tehnološke postupke dobijanja odevnih predmeta i značaj kontrole kvaliteta u toku i na kraju procesa proizvodnje.