Подручја Рада

Подручја Рада

Образовни профили наше школе са подручјима рада

У оквиру наше школе образују се образовни профили из три подручја рада:

Hemija, nemetali i grafičarstvo

TEHNIČAR ZA HEMIJSKU I FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU 

 

Šta radi tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju?

  • priprema sirovine za izradu farmaceutskih proizvoda;
  • prati i kontroliše proces izrade farmaceutskih poluproizvoda i gotovih proizvoda (injekcionih rastvora, infuzija, sirupa, masti, emulzija, tableta, kapsula itd.);
  • bavi se skladištenjem sirovina i gotovih proizvoda.

Gde radi?

Nakon završetka školovanja zapošljava se u pogonima i laboratorijama farmaceutske industrije. Školovanje može da nastavi na svim fakultetima, a prvenstveno na srodnim kao što su farmaceutski i tehnološki.

 Obrazovanje traje: četiri godine.    

TEHNIČAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE 

Šta radi tehničar za zaštitu životne sredine?

  • prati i evidentira emisije štetnih materijala u tehnološkim procesima;
  • radi u kontrolnim punktovima;
  • uzorkuje, meri, prati parametre štetnih materija na raznim lokacijama
  • meri stepen zagađenja u industriji, termoelektranama, toplanama, fabrikama pijaće vode, komunalnim vodama, postrojenjima za preradu otpadnih voda, čvrstog otpada, reciklažnim postrojenjima itd.;
  • radi na zaštiti životne sredine – njenoj reviltalizaciji;
  • ispituje fizička, hemijska i ostala mikrobiološka stanja vode, vazduha i tla.

Gde radi?

Mogućnosti zapošljavanja su: hemijska industrija, poljoprivreda, šumarstvo, akvakultura, prehrambena, tekstilna industrija, saobraćaj, agencije za zaštitu životne sredine, opštinske i druge inspekcijske službe. Veliku ulogu imaju u medijskom izveštavanju o stanju životne sredine u cilju blagovremenog obaveštavanja javnosti.
Mogućnost nastavka školovanja na fakultetima, a na PMF u okviru departmana za hemiju, postoji profil zaštite životne sredine.

Obrazovanje traje: četiri godine.

             

Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI TEHNIČAR

Šta radi prehrambeno-biotehnološki tehničar?

  • Učestvuje u kreaciji i razvoju novih proizvoda;
  • Izvodi analize kvaliteta sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i njihove ambalaže;
  • Sprovodi i kontroliše tehnološke postupke i operacije u proizvodnji hrane.

Gde radi?

U hemijskim i pogonskim laboratorijama, u industriji slatkiša, šećera, mleka, mesa, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda. Takođe može da nastavi dalje školovanje na tehnološkom ili srodnim fakultetima.

Učenici upisani na obrazovni profil Prehrambeno-biotehnološki tehničar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad.

PEKAR

Šta radi pekar?

Proizvodi razne vrste hleba, peciva, kolača, testenina i planira i organizuje poslove u pekari. Pored toga ume da:

  • odabere kvalitetnu sirovinu;
  • proizvede pšenične, mešane i specijalne vrste hleba;
  • proizvede peciva od kvasnog, listnatog i vučenog testa;
  • proizvede kolače i čajna peciva;
  • proizvede razne vrste testenina.

Učenici upisani na obrazovni profil Pekar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad

Gde radi?

U pekarama za proizvodnju hleba i peciva, prodavnicama za prodaju hleba i peciva i u sopstvenoj pekari. 

Trajanje obrazovanja: tri godine.

Tekstilstvo i kožarstvo

OBRAZOVNI PROFIL:  TEHNIČAR MODELAR ODEĆE – DUAL

Opis:

Učenik se osposobljava da izradi šablon, probni odevni predmet, objasni značaj konstrukcije i modelovanja u proizvodnji odeće, način održavanja i krojenja tekstilnih materijala, razlikuje karakteristike zanatske i industrijske proizvodnje odeće, objasni tehnološke postupke dobijanja odevnih predmeta i značaj kontrole kvaliteta u toku i na kraju procesa proizvodnje.